Skoči na vsebino

4. srečanje gasilske mladine GZ Jesenice

9. avgust 2011 - Peter

Datum: 
sobota, 3. september 2011 (Ves dan)
Lokacija: 
Velenje

V soboto, 3. septembra bomo organizirali srečanje - izlet gasilske mladine GZ Jesenice. Vkrcali se bomo v avtobus, ki nas bo popeljal novim vtisom naproti. Nekaj posebnega in nevsakdanjega bomo doživeli v Velenju, saj bomo obiskali Muzej premogovništva Slovenije ter Velenjski grad. V dve uri trajajočem ogledu bomo videli stari del rudnika in prikaz načina pridobivanja premoga pred 120 leti. Za še boljšo predstavo o tem napornem delu, so v muzeju pripravili tudi avdiovizualni program, ki si ga bomo tudi ogledali ob našem obisku. Sledi posebno okrepčilo: knapovska malica v jedilnici 180 metrov pod površjem zemlje. Dober tek. Spočiti in okrepčani si bomo ogledali še novi del premogovnika ter se podali še na Velenjski grad, kjer imajo na ogled kar nekaj razstav in zbirk. Več si lahko ogledate na: www.muzej-velenje.si ter http://muzej.rlv.si

O točni uri odhoda avtobusa vas bodo obvestili mentorji nekaj dni prej in bo tudi objavljeno na spletni strani GZ Jesenice.
Vsi obiskovalci dobijo zaščitne površnike in čelade, priporočamo pa športno obutev. Obisk muzeja traja približno uro in 45 minut. Temperaturne razmere v muzeju so podobne tistim na površini.

V Velenju so uredili enega najboljših sodobnih tehničnih muzejev v Evropi. Ogled muzeja je razdeljen na dva dela.
Na vodenem ogledu podzemnega dela, do katerega se v nekaj sekundah spustimo z dvigalom, obiskovalci ob pomoči vodnika in multimedijske predstavitve spoznajo nastanek, odkritje in pridobivanje premoga nekoč in danes. Vsi obiskovalci dobijo rudarsko malico in se popeljejo s prevoznim trakom ter podzemno železnico.

Drugi del omogoča ogled stalne razstave o razvoju slovenskega premogovništva. Predstavljeni so vsi slovenski premogovniki, posebna pozornost pa je namenjena bivanjski kulturi rudarjev pred letom 1930. S pomočjo filmske zgodbe obiskovalci spoznajo nastanek kolonij in življenje v njih. Zelo pomembna pa je tudi multimedijska predstavitev scena stare rudarske tradicije - skoka čez kožo.

Muzej je tako varen, da lahko sprejme tudi invalide na vozičkih, vendar jih je treba posebej napovedati.
Prosim, če se striktno držite navodil, ki vam jih bodo dali vodiči in vaši mentorji.

S seboj vzemite dovolj pijače in malico.

Prijave obvezno oddati vašim mentorjem s podpisanim dovoljenjem do 30. avgusta dopoldan. Prijava naj vsebuje podpisano dovoljenje in prispevek 15 evrov na otroka.
Povratek nekje v popoldanskih urah.

Udeležba na lastno odgovornost!

Predsednica MK:
Jana ERZAR MEDIČ l.r.

PrilogaVelikost
srecanje_mladine_gz_jesenice_2011.pdf73.81 KB
AdaptiveThemes